Kategória | Resztli

Iskolák a határon

szeletommy - 2013 augusztus 14.

Méghozzá a tűréshatáron. Érdekes tanévnek nézünk elébe, a kormány ugyanis a jelek szerint nekilátott, hogy lerombolja a magyar általános- és középfokú oktatás maradékát is, a füstölgő romokat pedig megreformálja, márpedig a pusztítás és a reform a legbiztosabb módszere annak, hogy valami eltüntessünk a föld színéről. Esetleg még meg is védhetnék a közoktatást, hogy nyoma se maradjon. Most nem lesz jó diáknak lenni, az is biztos, de a szülők sem fognak spontán örömtüzeket rakni kies kűriájuk előkertjében, Hoffmann Rózsát ünnepelve.

Először is, sokáig fog tartani a tanítás. Nagyon sokáig. Eddig sem volt kicsi a nyomás, ami a tanulókra nehezedett, de most nőni fog – mindennap nyolctól négyig kell az iskola falai között tartózkodniuk. Nem egyszerűen ott tartózkodhatnak: ott kell legyenek, ha tetszik, ha nem. Amint az Eduline írja: „Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tájékoztatása szerint a köznevelési törvény előírja, hogy az általános iskolákban a foglalkozásokat úgy kell megszervezni, hogy azok legalább délután négy óráig tartsanak – a részvétel pedig kötelező, méghozzá az összes általános iskolai évfolyamon. Igaz, az iskolaigazgató a szülők kérésére felmentést adhat, de csak akkor, ha az adott intézmény nem egész napos iskolaként működik”.

Hát ez meg mi a szivárványosan kápráztató sárgaréz fityfenére lesz jó? A szülőket csak akkor tehermentesítené, ha teljesen lelkiismeretlenek volnának és nem érdekelné őket a gyermekük sorsa, biztos akad olyan, aki reggel beadja a srácot a megőrzőbe, és minél később kell kivegye, annál jobban örül – de azért mégsem ez az általános szülői hozáállás. Mit fognak művelni odabent ennyi ideig? Ez pár órával mindenképpen több, mint amennyit az órarend és a tanterv lefedne. Majd tornásznak, mondaná Hoffmann Rózsa, de a heti öt tornaóra terve, amely pedig bármelyik hajdani leventeoktatót elkápráztatna, épp azért fulladt csúfos kudarcba, mert nincs hol tornászni. Nincs, és kész – még tavasszal és ősszel tán lehetne az udvarokon, de télen elképzelhetetlen. Kérem szépen, az illetékes tanügyi mandarinok felfoghatták volna, miszerint ingyen oktatható tantárgy nincs. A testnevelés is pénzbe kerül. Fontos, persze – de azért nem ennyire. Csak hát Magyarországnak erős és buta nemzedékre lenne szüksége ahhoz, hogy még jobban teljesítsen. Na jó, nem fognak tornászni, különben is, két-három tornaóra naponta mindenkinek sok volna. A tanároknak is. Akiket megkérek, ne essenek nekem, azért, mert váltogatva használom a „torna” és a ”testnevelés” kifejezéseket – ők sem szoktak különbséget tenni a cikk, a hír és a jegyzet között. Pedig van. De tényleg: mivel fogják majd lefoglalni a serdülőket? Olvasgatnak, kézimunkáznak, megtanulják a kötelező olvasmányokat? Engedjék meg, hogy ironikus mosolyra húzódjanak ajakim. Láttak már maguk mai serdülőt? És el tudják képzelni, hogy akár csak tíz percig nyugton marad, míg a Tetemrehívást vagy a másodfokú egyenlet diszkriminánsát biflázza?

De ne tessenek aggódni: nem fognak sem drogozni, sem rendetlenkedni. A renitensekre vaskézzel sújt majd le a rendőrség. Mondjuk, kábítószer fogyasztására nézetem szerint körülbelül egy iskola a legkevésbé kényelmes hely, bár nem gyakoroltam magamat ebben az élvezetben, de akkor sem hinném, hogy a diák teker egy trombitát és nekiesik a fiági örökösödés vagy az analitikus geometria mélységeinek. Lebukni is igen könnyű, még az eddigi körülmények között is, de ezentúl a drogdílernek és a fogyasztónak az iskolaépület maga lesz a halálcsapda. Ugyanis rendőr lesz az iskolában, ahogy a HVG-ből megtudhattuk. Méghozzá speciálisan kiképzett iskolai rendőr. (http://hvg.hu/itthon/20130812_Rendoroket_kuldenek_az_iskolakba_szeptemb)

No, persze, nem iskolarendőr lesz a neve, hanem bűnmegelőzési tanácsadó. Afganisztánban sem megszálló csapatoknak nevezték magukat a szovjetek, hanem katonai tanácsadónak. Az amerikaiak is így szólíttatták magukat Vietnamban. A tudósítás szerint egy-egy tanácsadóhoz maximum három iskola tartozhat majd és munkaideje javát ott is kell töltenie. Ne poénkodjunk azon hogy rájuk is fér egy kis iskoláztatás, több rendőrt ismerek személyesen és nem műveletlenebbek az átlagos állampolgárnál. Hanem hát, ez bizony nem tanácsadó lesz, hanem ifjúsági KMB. Hiszen még körzete is van. Különleges kiképzést is kap. No, de az országban nem száz középiskola van ám. Márpedig csak ennyi „tanácsadót” képeznek. Ez az alakulat nem fogja megfékezni a drogfogyasztást, ellenben igen hatásosan vethető be a lázadó diákok ellen – már a puszta létük is fenyegetés.

Alapvetően, az újsütetű intézkedések mintha nyilvánvalóan a középiskolás diákok, a KIHA mozgolódását próbálnák akadályozni: a kölyök legyen a nap végére hullafáradt, ne legyen ereje szervezkedni, ha mégis megtenné, vigye el a rendőr. Találjon nála egy-két jointot. Ha van, ha nincs – a lázadók főkolomposainak táskájába mindig kell jusson egy kis marihuána. Kerül, amibe kerül. Mondhatják rám, hogy istentől elrugaszkodott pogány vagyok, aki akadályozza a drogprevenció nemes feladatát, de sajnos láttam már én olyan házkutatást a nyolcvanas években, amihez a keresett dollárbankjegyet is a házkutatók hozták, mert hátha nem lesz a gyanúsítottnak.

Sok minden lesz tehát ezentúl az iskolákban, túlterhelés, vasfegyelem, inkompetens igazgatók – épp a minap derült ki, hogy a budapesti Kölcsey Ferenc gimnázium frissen kinevezésre pályázó igazgatónője copy-paste útján írta a pályázatát, az eredetijét még Navrasics Endre balatonszentgyörgyi igazgató adta be, egy éve, óvoda és általános iskola céljaira, de úgy látszik, a szóról szóra lemásolt gondolatok egy fővárosi gimnáziumban is megfelelnek – erről meg az Index számolt be. (http://index.hu/belfold/2013/08/13/kopizta_a_palyazatat_a_kolcsey_igazgatojeloltje/)

Istenem hát van az úgy, hogy a nagy gondolatok általános érvényűek – jók azok Balatonszentgyörgyön is, Budapesten is, kár is rajtuk változtatni. Még a sajtóhiba is a helyén van bennük. Az is maradjon benne, rendületlenül, ahogy a jó honfihoz, honleányhoz illik.

Érdekes világ jön az iskolákba, annyit mondhatok. Nem fogják élvezni sem a tanárok, sem a tanulók, de igazából még a rendőrök sem.

Nem baj.

Fő, hogy Rózsának jó lesz.

Később meg Pistának.

Szele Tamás

Egy válasz to “Iskolák a határon”


Szólj hozzá!

Kategóriák

Archívum

Network-wide options by YD - Freelance Wordpress Developer